Kook en Bakgerei.nl
Büche de Noël

Büche de Noël

Traditioneel wordt in Frankrijk een büche de Noël als nagerecht geserveerd op kerstavond.
Deze traditie gaat heel ver terug en heeft alles te maken met de voor-christelijke gebruiken (het Keltische Julefeest bv maar ook andere tradities uit Europa), waarbij vuur de kortste nacht van het jaar (21 dec) moest verjagen om plaats te maken voor het nieuwe licht.

Een kerststronk maken is een tijdrovend werkje maar het gebak en de vulling kunnen 24 uur van tevoren worden gemaakt.

Klik op de volgende link om talloze voorbeelden te zien van diverse voorbeelden van büche de Noël.

Succes verzekerd.

Recept

  • 4 eieren
  • 60 g maizena of aardappelzetmeel
  • 60 g bloem
  • 180 g fijne kristalsuiker
  • enkele el melk
  • 1 zakje bakpoeder
  • snuf zout

Vulling

  • 250 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 ml slagroom
  • 2 tl vanille-extract
  • 300 gr poedersuiker
  • 120 g pure chocolade

Voor de schors: 200 g chocola naar smaak

Bereiding

  • Maak eerst het gebak:
    Splits de eieren en klop met een mixer het eigeel met de fijne suiker tot het mengsel bleek en schuimig wordt (ong. 5 minuten)
  • Zeef de bloem en de maïzena over het mengsel, voeg eventueel enkele eetlepels melk toe om het deeg luchtig te houden
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf met een snuf zout en spatel ze voorzichtig door het mengsel heen, houd het geheel zo luchtig mogelijk
  • Spreid het mengsel uit op een beboterd vel bakpapier, in een groot rechthoekige bakblik of op de bakplaat
  • Bak ongeveer 10-15 minuten in een warme oven (220 graden) of tot de bovenkant goudbruin is
  • Haal uit de oven, leg een vochtige, met suiker bestrooide schone keukendoek op het warme gebak en keer het geheel om, zodat de keukendoek onder ligt
  • Haal voorzichtig het bakpapier weg (begin bij een hoek)en rol het gebak met behulp van de keukendoek op.

Je kunt deze rol afgedekt met folie of in een koekblik 24 uur bewaren.

Maak nu de vulling:

  • Laat de chocola smelten au bain marie, in een kleine pan waarvan de bodem rust in warm (geen kokend) water. Haal de pan uit het water zodra de chocola gesmolten is.
  • Roer de boter los tot deze luchtig en zalvig is, voeg geleidelijk aan room en vanille-extract toe, vervolgens beetje bij beetje de suiker, en tenslotte de chocola toe tot het mengsel glad en romig is.

Voor de chocoladeschilfers:

  • Smelt de chocola naar keuze wederom au bain marie en stort deze op een beboterd bakpapier. Zet 10 minuten in de koelkast om op te stijven, en breek de plak vervolgens in grove stukjes. Doe deze stukken weer in de koelkast om ze volledig te laten uitharden.

Bereidingswijze

  • Rol het afgekoelde gebak voorzichtig uit en bestrijk met 2/3 van de botercrème, rol weer op zonder keukendoek. In dit stadium kun je evt. een klein stukje van de kerststronk afsnijden en de plak op de rol leggen, zodat deze echt de vorm krijgt van een houtstronk met aftakking.
  • Bestrijk de bûche met de rest van de crème en maak er ribbels in om de schors na te bootsten.
  • Versier met de grove stukjes chocola en doe er vlak voor het serveren nog wat poedersuiker op voor het sneeuw effect.

 Serveertip

Je kunt de bûche verder versieren met kleine schuim-paddenstoelen (meringue), chocolade hulstblaadjes, marsepein, kleine kerstversieringen etc.

Pin It on Pinterest

WhatsApp chat
0

Your Cart