Kook en Bakgerei.nl
Garnalenbitterballen / kroketten

Garnalenbitterballen / kroketten

 

 

 

 

 

 

 

RECEPT voor ca. 15 bitterballen

  • 4 gr gelatine
  • 80 gr boter
  • 90 gr bloem
  • 3,5 dl  gevogelte- of visbouillon op smaak
  • 100 gr Hollandse- of Noorse  garnalen
  • 20 gr gesnipperde ui welke is gebakken
  • 2 bosuitjes fijn gesneden
  • Eventueel 50 gram zoete aardappel
  • Peper en zout naar smaak
  • Snufje cayennepeper naar wens

BEREIDINGSWIJZE

Week de gelatine in koud water.

Smelt de boter in de pan. Voeg in een keer de bloem toe. Roer goed met een rubberen spatel om een gladde massa te verkrijgen. 3 minuten zachtjes laten bakken om de bloem te laten garen. Laat de roux koud worden.

Breng de bouillon aan de kook en voeg de gelatine toe. Voeg de hete bouillon beetje bij beetje toe en breng de massa al roerend aan de kook. Haal de pan van het vuur.

Voeg de garnituur  toe en meng deze met een rubberen spatel.
Nu heb je een ‘salpicon’ gemaakt.

Dek de salpicon af en laat ze snel afkoelen en opstijven dit duurt ca. 4 uur.

Portioneer de salpicon met b.v. een ijsportioneertang, rol er porties van in de gewenste vorm en paneer ze door ze eerst door de paneermeel / panko te rollen, vervolgens door losgeklopt eiwit waaraan een snufje zout is toegevoegd. Daarna weer door de paneermeel. Vervolgens in de koelkast laten rusten alvorens je gaat frituren. Voor de zekerheid nogmaals 1 x paneren, zodat de bitterbal of kroket niet leegloopt tijdens het bakken.

Frituur ze 4-5 minuten in schoon zonnebloem- of arachideolie van olie 180 graden Celsius.

Pin It on Pinterest

WhatsApp chat
0

Your Cart